”Utvecklingen inom it går otroligt fort, det gäller att hänga med och ha en bra samarbetspartner.”

Meysam Saidzadeh
vd och ägare för Luco

För ett företag med stora visioner krävs en genomtänkt it-lösning från start

Fakta: Luco

Luco är ett konsultbolag inom bygg- och infrastruktursektorn som leder och tar hand om projekt. Deras kunder kommer främst från offentlig sektor. Luco arbetar även med fastighetsförvaltning och utbildning inom bygg och projektering.

Grundat: 2014
Antal anställda: 15
Marknad: Sverige
Bransch: Bygg och infrastruktur

Utmaning: Bygga en stabil it-lösning från start

Luco bildades 2014 och har sin grund i konsultverksamhet inom bygg och infrastruktur. De arbetar framför allt mot offentlig sektor och deras uppdrag inkluderar till exempel projektledning för Västlänken och byggprojektledning inom kommuner som Lerum och Härryda.

Sedan starten har Lucos verksamhet utvecklats och inkluderar idag även konsulter för fastighetsförvaltning och digitala utbildningar för projektledning inom byggbranschen.

Utmärkande för Luco är ett driv om att utvecklas och växa, redan för början. Därför visste Meysam Saidzadeh, vd och ägare, att det var viktigt med en bra it-lösning.

– Vi hade en stor vision för företaget, men kunde inte anställa en it-ansvarig. Det passade oss mycket bättre att outsourca den kompetensen. Jag ville hitta någon att skapa en långsiktig relation med och bygga upp en grundläggande it-funktion som verkligen fungerade – även om vi blev hundra medarbetare, säger Meysam Saidzadeh.

Lösning: En strategisk it-partner med insyn och förståelse för verksamheten

Samarbetet mellan Luco och Delecsys startade med enklare it-tjänster. Det utvecklades så småningom till ett strategiskt it-arbete med planering för en långsiktig och hållbar it-lösning. Oliver Tidblom-Kjellberger från Delecsys satt på Luco en fast tid varje vecka för att lära känna både verksamheten och medarbetarna.

– Oliver kom med tankar och idéer som han såg skulle passa vår verksamhet. Vi hade inte möjlighet att lägga hur mycket pengar som helst, utan han kom med kostnadseffektiva förslag som kunde hjälpa oss att bygga upp något långsiktigt, berättar Meysam Saidzadeh.

Delecsys skapade en lägesbild över hela Lucos it-situation och såg över hur strukturen skulle behöva förändras för att bli hållbar. Det var ett gediget arbete med flera specialanpassade lösningar. Därmed påbörjades en förändringsresa – som delvis finansierades med hjälp av en digitaliseringscheck från Västra Götalands län och ALMI. 

”För mig är det väldigt viktigt att ha rätt kompetens på rätt plats. Gör det du är bäst på och strunta i allt annat.”

Resan tog cirka ett år att genomföra och idag har Luco en framtidssäkrad och skalbar it-miljö. Även om de skulle anställa hundra medarbetare till kommer inte it-lösningen att kosta dem mer, bortsett från specifika licenser som är personliga.

– Vi arbetar bara molnbaserat idag, vilket gör att om du alltid har tillgång till dina egna filer om du är i Luco-miljön. Du kan logga in på vilken dator som helst. Det är väldigt smidigt för oss, säger Meysam.

Luco använder även Delecsys Security awareness tjänst, vilket är microutbildningar i it-säkerhet som kommer på mejlen till användarna genom epostutskick. Det är information om vanliga internetproblem, som till exempel phishing och ett antal kontrollfrågor som personalen måste besvara.

– Jag gillar proaktivitet och de här mejlen ger mottagaren ett litet uppvaknande. Om du blir påmind om hur du ska tänka rent säkerhetsmässigt på webben så kanske du låter bli att klicka på den där skumma länken som skulle ha skapat onödiga kostnader för företaget. Jag tycker att det fungerar bra.

Oliver från Delecsys sitter fortfarande på Lucos kontor på fasta tider, vilket gör att han känns om en del av företaget. Han fungerar precis som Lucos it-ansvarige; han har mycket stor insyn i företaget och hanterar alla it-frågor. Samtidigt har Luco tillgång till hela Delecsys team med sin breda expertis och erfarenhet. Dyker det upp ett problem sätter Delecsys alltid personen med rätt kompetens på att lösa uppgiften.

Precis som en intern it-avdelning har Delecsys förståelse för vilken utrustning de olika medarbetarna behöver. Nya inköp behöver inte diskuteras utan hanteras, inom vissa budgetramar, av Delecys. Luco säger bara till vilken dag de behöver utrustningen installerad och klar. Delecsys tar en månadskostnad för hårdvaran, vilket gör att Luco slipper stora utlägg och kan dessutom säga upp datorer med mera när de inte behövs längre. It-samarbetet fungerar som en kran, där det går att vrida på mer eller mindre beroende på behov.

Meysam Saidzadeh förklarar att Delecsys kontinuerligt föreslår användbara förbättringar, vilket i sin tur leder till att de har bra diskussioner.

– För mig är det väldigt viktigt att ha rätt kompetens på rätt plats. Gör det du är bäst på och strunta i allt annat. Då skapas en massa positiva synergier. Utvecklingen inom it går otroligt fort, det gäller att hänga med och ha en bra samarbetspartner.

Kostnadsfri rådgivning

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Vi hjälper dig! Välkommen att boka en timme kostnadsfri rådgivning med en av våra it-strateger. Ett lösningsorienterat möte där vi tillsammans tittar på din situation – och du, du binder dig inte till någonting.